Hoşgeldiniz.Sitemiz bu tarihten itibaren yeniden güncelleniyor.İlginiz için teşekkür ederiz.
Google'dabu sitede

56-islam-akaidi-Kebair-Ehlinin-Affedilmesi

arama motorları,arapça dersleri,arapça seti indir,ilahiyat arapça,arapça pdf

Büyük Günah İşleyenlerin Cezalarının Sakıt Olması (Bağışlanması)


Bir müslüman büyük bir günah işlediğinde; bu işlediği günahın cezasının üzerine sakıt olması Kur'an ve sünnete göre on şekildir:

1- Tevbe:

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Onların ardından namazı bırakan, şehvetlerine uyan bir nesil geldi. İşte bunlar azgınlıklarının karşılığını göreceklerdir.

Ancak tevbe eden, inanıp yararlı iş yapanla bunun dışındadır. Bunlar hiçbir haksızlığa uğratılmadan cennete gireceklerdir."(Meryem: 59-60)

"Gerçekten indirdiğimiz belgeleri ve doğru yolu Kitap'ta insanlara açıkladıktan sonra gizleyen kimseler var ya onlara hem Allah lanet eder hem lanetçiler lanet eder. Ancak tevbe edenler, ıslah olanlar ve gerçeği ortaya koyanlar müstesna. Ben tevbeleri daima kabul ve merhamet edenim."(Bakara: 159-160)

Tevbenin günahları silebilmesi için; yalnız dille değil kalben pişmanlık duymak, bu işi yapmamak üzere karar vermek ve salih ameller işlemek gerekir.

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"De ki:"Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Doğrusu Allah günahların hepsin bağışlar. Çünkü O, bağışlayandır, merhametledir."(Zümer: 53)

2- İstiğfar:

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Oysa, sen içlerinde iken Allah onlara azab etmez. Onlar bağışlanma dilerlerken de elbette azab edecek değildir."(Enfal: 33)

İstiğfar tevbe için yapılan duadır. Pişmanlık ifade ede. Allah'tan af dilemek için yapılır. İstiğfar aslında tevbe içine girer. Fakat tevbeden farkı vardır. Tevbe eden kişinin istiğfarla tekrar yapmayacağına dair söz vermesidir.

3- Günahların silinmesini sağlayan iyi ameller.

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Gündüzün iki ucunda ve gecenin gündüze yakın zamanlarında namaz kıl. Doğrusu iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt kabul edenlerle bir öğüttür."(Hu'd: 114)

4- Musibetlere Karşı Sabretmek.

Ebu Said el-Hudri ve Ebu Hureyre (r.a)'den Rasulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Müslümana isabet eden hiçbir fenalık, hastalık, keder, hüzün, eza, iç sıkıntısı ve hatta vücuduna bir diken batması yoktur ki, Allah bu musibetlerden dolayı o müslümanın günahlarını örtüp bağışlamasın."

(Buhari - Müslim)

Eğer müslüman, başına gelen musibetlere sabrederse sevap alır, sabretmezse günahlarına bir günah daha eklenir.

5- Kabir azabı.

6- Kıyamet gününün şiddeti (mahşer).

7- Allah'ın izin verdiği kişilerin şefaati.

8 - Allah'ın onu affetmesi.

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bundan başkasını dilediğine bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse şüphesiz büyük bir günahla iftira etmiş olur."(Nisa: 48)

9 - Müslümanların günahkarlar için Allah'a dua etmeleri.

10- Öldükten sonra ona hediye edilen sadaka, Kur'an okuma, hac ve bunun gibi.


0 yorum :

Yorum Gönder